• White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Pinterest Icon

Penhevad Studios, Penhevad Street,

Grangetown, Cardiff, CF11 7LU

© 2017 by Davies Sutton Architects

Visitor Centre
Aberdulais Falls

Located on the complex and sensitive site of Aberdulais Falls, which includes several listed buildings and scheduled ancient monuments, the new building centre for the National Trust provides visitor, interpretation and educational facilities for this historically important industrial area.

‚Äč

The building’s form is deliberately inward looking, turning its back on the adjacent busy main road to form a sheltered courtyard wrapped around and focused upon a single mature tree on an existing lawn. Inspired by and responding to its setting, the new building sits comfortably within this location and is focused upon the sites main feature, the impressive waterfall. This waterfall, which played an important role in the industrialisation of South Wales, now generates energy to heat and light the building, via an ‘air-source’ heat pump. All surplus energy is sold back to the National Grid.