• White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Pinterest Icon

Penhevad Studios, Penhevad Street,

Grangetown, Cardiff, CF11 7LU

© 2017 by Davies Sutton Architects

Coed Cymru Pavilion
Royal Welsh Showground, Builth Wells

The Coed Cymru Pavilion on the Royal Welsh showground has been constructed for woodland management charity Coed Cymru as a permanent showcase for Welsh timber products and sustainable Welsh forestry.

 

The building uses a high performance construction system using Welsh timber based on the award winning Ty Unnos research and development project. The latest iteration of the system combines a post and beam frame of Welsh timber box beams with an advanced prefabricated panel system. The panel system of Welsh softwood, recycled cellulose insulation and breathable sheathing products provides a suspended floor, walls and roof.

It is designed to be assembled by hand, making it suitable for challenging rural sites, and can be fully deconstructed and reused. The system of components is breathable and achieves U-values far exceeding current building regulations.

 

The Coed Cyrmu Show Stand takes the form of a pair of simple agricultural type buildings with black painted Welsh cedar and larch cladding and louvres, and corrugated metal roofing. The pavilion demonstrates a number of innovative product and supply chain development projects including a parquet floor of ‘Oval Grain’ larch tiles manufactured from small diameter Welsh larch, and a cement based ‘Woodcrete’ tile which replaces traditional aggregate with wood waste from the manufacture of the timber frame. In addition, windows, doors, stairs and balustrades are manufactured using Welsh larch.

 

The prefabricated system enabled a short period of construction on site with the main pavilion being assembled on precast footings in just one day.